Etničnost u prošlosti - Heršak, Emil (Array, 1999)
U prvom dijelu, rad iznosi neke metodološke problem u vezi s istraživanjem etničnosti i povijesti. Autor tvrdi da još ne postoji neka ťarheologija etničnostiŤ koja bi nam omogućila proučavati bivša stanja etničnosti isto kao što nam arheologija pruža materijalne dokaze za prošlost. Ono što je dostupno je obično fragmentarno, iz druge ruke ili za druge svrhe. Ipak, sama činjenica da nalazimo na etničke oznake u vidu općih ili specifičnih etnonima čak u velikoj drevnosti služi kao pokazatelj da je etničnost bila prisutna u ťsoftwareuŤ ljudske kulture od davnine. Na kraju rada, autor obrađuje glavne parametre iz hrvatske etničke prošlosti: problem prvih Hrvata (ili ťProto-HrvataŤ) te indigene i migracijske sastavnice u hrvatskoj etnogenezi, uloga religije, značenje srednjovjekovne natio (u odnosu na pojam kršćanske zajednice Christianitas), značenje etnije kao ťjezikaŤ, širenje hrvatskog etnonima na sjever i stanovite moderne pomake u hrvatskom etničkom razvitku.