Javnost u hrvatskoj tranziciji - između države i tržišta? - Karajić, Nenad (Array, 1998)
Kako bi se utvrdilo strukturu glavnog dijela hrvatskoga političkog prostora izvršena je analiza stranačkih preferencija sukladno dimenzionalnosti ustanovljenoj empirijskim predizbornim istraživanjima tijekom proteklih godina u Hrvatskoj. Razlike u percepciji javnosti ukazuju na tri zasebne političke orijentacije: političke ljevice, političkog središta i političke desnice. U tekstu se stoga pošlo od pretpostavke da je pripadnost pojedinom od stranačkih usmjerenja temelj razlikovanja pri stvaranju stavova o demokraciji, političkoj participaciji i kraćem slijedu gospodarskih pitanja (odnos prema državnim i tržišnim regulativnim mehanizmima, privatizaciji i osobinama hrvatskih poduzetnika). Polazna hipoteza višestruko je potvrđena. Po svemu sudeći, razlikovanje tri zasebne političke orijentacije unutar glavnog dijela hrvatskoga političkog prostora reducirano je, u širim razmjerima gospodarskih, političkih i kulturnih tranzicijskih kretanja u nas, na temeljnu sučeljenost politička vlast - politička oporba. To je središnji okvir koji danas definira značenja i usmjerava sociokulturne razvojne strategije Hrvatske.