"Ja se snađem". Neformalna ekonomija i formalna nezaposlenost u Hrvatskoj - Rubić, Tihana (2013)
Velike promjene na socioekonomskom i političkom planu, koje su se u Hrvatskoj odvijale napuštanjem socijalizma početkom devedesetih godina 20. stoljeća, nisu u svemu označile rez i promjenu. Na primjer, to se nije dogodilo u strukturi praksi i vrijednosti vezanih uz participaciju „običnih“ ljudi u sferi neformalne ekonomije. U ovom se radu to etnografski ilustrira i sagledava u kontekstu kako socijalističke zaposlenosti, tako i suvremene nezaposlenosti. Ukazuje se na značaj kulturne analize neformalne ekonomije, afirmira se teza o kontinuitetu (nasuprot diskontinuitetu), te se analitičko težište stavlja na socijalne i simboličke aspekte participacije „običnih“ ljudi u sferi neformalne ekonomije.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV