'Siva zona' kulture: kantautorska poezija između dopuštenosti i zabranjenosti - Lugarić Vukas, Danijela (Array, 2013)
Sovjetska se kultura 20. stoljeća često jednodimenzionalno opisuje u binarnim opozicijama (zabranjeno-dopušteno, pristajanje-otpor, službeno-neslužbeno, istina-laž, država-društvo itd.). Međutim, u stvarnosti se brojne, izrazito zanimljive kulturne prakse nalaze u svojevrsnoj „sivoj zoni“ kulture – između zabranjenog i dopuštenog, privatnog i javnog te između pristajanja i otpora. Neke su od tih praksi, poput kantautorske poezije tijekom sovjetske kulture kasnoga socijalizma, značile više od sebe samih: ta je poezija zaživjela kao društveno-kulturni fenomen te je utjelovila „duh vremena“. U radu analiziram neke aspekte njezine popularnosti.