Heurističko zaključivanje - usporedba između studenata psihologije i ekonomije - Mušura, Andrijana (Array, 2012)
Cilj ovog rada bio je provjeriti univerzalnost istraživanja iz područja bihevioralne ekonomije koji se odnose na sklonost heurističkom zaključivanju. U istraživanju su sudjelovali studenti psihologije i studenti ekonomije sa privatne škole i državnog fakulteta. Autori su se koristili upitnikom koji je sadržavao hipotetske situacije odlučivanja preuzete iz izvornih istraživačkih radova. Rezultati istraživanja na sveukupnom uzorku pokazali su kako postoji očekivana sklonost heurističkom zaključivanju. Ipak, studenti (privatne) ekonomije pokazali su se značajno manje skloni heurističkom zaključivanju u odnosu na studente psihologije. Rezultati su prokomentirani u skladu sa rezultatima postojećih istraživanja o studentima ekonomije kao populaciji koja je a priori manje sklona heurističkom, uvjetno rečeno neracionalnom, ponašanju. Obzirom na nepostojanje efekta godine studija, potvrđena je i pretpostavka da se studenti ekonomije razlikuju od drugih studentskih grupa upravo prema dispoziciji za racionalno razmišljanje. Pretpostavka da su studenti koji se obrazuju u području statistike manje skloni heurističkom razmišljanju nije potvrđena.