Titula SANGA i nadležnosti prvih pisara - Osterman, Jasmina (Array, 2010)
Četvrto i treće tisućljeće prije Krista bilo je ključno vrijeme u ljudskoj povijesti. U tom je razdoblju došlo do kulminacije brojnih kulturnih procesa koji su doveli do stvaranja velikih urbanih središta, a zatim i prvih država i izuma pisma. Specijalizacija poslova koja je pratila uspostavu urbanog života u južnoj Mezopotamiji uzrokovala je temeljno restrukturiranje društva. Proces raslojavanja društva svoj vrhunac doživljava u stvaranju stratificiranog društva. Pismo je imalo važnu ulogu u svim spomenutim procesima. Tako su i pisari aktivno sudjelovali u svim aspektima života zajednice bilježeći i istovremeno oblikujući povijest. Prvi pisari mezopotamskih institucija nosili su titulu SANGA. Ovim se radom pokušalo utvrditi koja su zaduženja imali, da li su se pojedini pisari specijalizirali u određenim granama administracije i koji su položaj u toj administraciji imali. Obrađeno je 496 pločica na kojima se javlja titula SANGA od kojih 100 pripada početnoj fazi kasnog Uruka, Uruk IV, dok se ostalih 396 može datirati u drugu fazu Uruk III. Na temelju dobivenih rezultata moglo se zaključiti da je od najranijeg razdoblja pismenosti postojala definirana grupa pisara s utvrđenom raspodjelom poslova, razvijenom unutrašnjom hijerarhijom i visokim položajem u društvu.