Paleta boja u Krležinu romanu Povratak Filipa Latinovicza - Čendo, Kristina; Jelaska, Zrinka (2013)
U radu se iznosi istraživanje i raščlanjuje pridjeve za boje u konkretnomu jezičnomu ostvaraju – Krležinu romanu Povratak Filipa Latinovicza. Boje se dijele najprije na neboje i spektralne boje, a te dvije skupine pak imaju tri (crna, bijela, siva) i devet članova (crvena, zelena, žuta, plava, modra, smeđa, narančasta, ljubičasta, ružičasta). Svaka je ovih dvanaest supodređenica neboja i boja shvaćena i sama kao kategorija čiji je prototipni član sama (riječima) čista boja, a preljevi i nijanse boja rubniji i rubni članovi, međusobno u linearnomu odnosu. Među njima se mogu uspostaviti bliskoznačni ili sličnoznačni odnosi. Kako je cijeli roman konstruiran oko glavnoga lika, slikara Filipa Latinovicza, uporaba različitih bliskoznačnih i sličnoznačanih naziva za boje postaje jednom od diskursnih strategija u izgradnji cjelokupna romana, napose u izgradnji lika i njegova odnosa prema dijelovima vlastita životu u prošlosti i sadašnjosti. Raščlamba je pokazala da se pridjevi za boje neujednačeno pojavljuju po poglavljima, a njihova raspodjela ovisi i o sadržaju određenoga poglavlja. Tako pridjevi za boje roman, koji je po nekim svojim obilježjima fragmentalan, povezuju u cjelinu.
Projekt MZOS
HRV