Fonološki opisi I. Čakavsko narječje - Fonološki opisi čakavskih govora obuhvaćenih "Hrvatskim jezičnim atlasom" - Barac-Grum, Vida (Array, 2010)
Knjiga sadrži fonološke opise čakavskih punktova (odabranih mjesnih govora) u mreži Hrvatskoga jezičnoga atlasa, koji će biti dijelom monografije o fonološkim opisima hrvatskih dijalekata, kajkavskih, i čakavski i štokavskih. Obrazac izrade fonoloških opisa dijalektnih tipova razrađen je u okviru rada na Općeslavenskome lingvističkom atlasu (OLA) gdje su izdani fonološki opisi punktova OLA iz nekih jezika, najviše južnoslavenskih, i pojedinih sjevernoslavenskih, ponajviše poljskih. Za OLA predstavljeni su samo najreprezentativniji tipovi pojedinih slavenskih jezika, a za dijalektologiju pojedinih jezika treba obraditi fonološke opise mnogo većega broja narodnih govora raznih dijalekata. U knjizi su obrade, s jedne strane, prema kriterijima vlastite dijalektologije, s druge strane, prema obrascu fonoloških opisa punktova OLA, i to ne samo zbog usporedbe, nego i zbog drugih znanstvenih razloga. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje radi na fonološkim opisima hrvatskih punktova svih triju narječja (čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga). Bit će konačno istraženo preko četiristo hrvatskih dijalektnih punktova, i to ne samo u Hrvatskoj i BiH, nego i u Italiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Rumunjskoj. Kao prvi izlazi svezak fonoloških opisa čakavskih punktova (101). Tu su velikom većinom obrađena nova istraživanja govora, važnih za hrvatski jezik, a donose se i već objavljeni opisi iz zbornika OLA. Redakcija sveska imala je specifičnih usklađivanja pojedine građe. Uz tradicionalne obrasce imamo i promišljenu prilagođenost našim specifičnostima. S obzirom na iznimnu važnost čakavštine u slavenskome jezikoslovlju, zbornik fonoloških opisa čakavskih punktova ima izvanrednu važnost ne samo za kroatistiku nego i za slavistiku, a kako su slična djela još uvijek rijetkost u svjetskoj lingvistici, to je djelo važno u međunarodnoj stručnoj literaturi. Donosi se karta punktova Hrvatskoga jezičnoga atlasa i popis punktova.