Dubrovnik, samostan sv. Križa (kat. G/15) - Marković, Predrag (Array, 2009)
U radu se daje sažeti opis te prikaz prostornog i graditeljskog razvoja dominikanskog samostana sv. Križa u Gružu, osnovanog 1437.g. Uz postojeći inventar i njegovu povijesno-umjetničku valorizaciju kao glavna vrijednost tog krnje očuvanog samostanskog sklopa navodi se njegov kalaustar izveden u stilu visoke renesanse, vjerojatno krajem 16.st., te se ukazuje na izuzetnu vrsnoću što ga stavlja uz bok puno poznatijeg klasutra franjevačkog samostana u Zadru. Istovremeno se ističe kreativnost njegova nepoznatog a vrsnog i školovanog projektanta, nesumnjivo stranca, koji je bez sumnje dobro poznavao traktatistiku cinqvecenta.