Dubrovnik, samostan sv. Dominika (kat. G/14) - Marković, Predrag (2009)
U opširnoj kataloškoj jedinici (12 kartica teksta) daje se cjeloviti pregled graditeljskog i povijesnog razvoja dominikaskog samostana u Dubrovniku. Čitav graditeljski sklop raščlanjuje se po prostornim cijelinama te se na osnovu arhitektonske i stilske analize kao i svih dosputpnih arhivskih i pisanih vrela daje prikaz njegova nastanka (od 1225. do sredine 16.st.) i transforamcija u kasnijim stoljećima. Zaključno se u radu osvrće na problem nastanka jedinstvenog poligonalnog svetišta crkve izvedenog u čitavoj širini lađe, što je jedinstven takav slučaj u jadranskim okvirima, te se na osnovu dosadašnjih hipoteza kao i vlastitih zapažanja iznose neke nove o mogućim uzrocima njegove pojave. Konačno na samom kraju rada provedena je i stilska, odnosno povijesno-umjetnička valorizacija same crkve, namonumentalnije ranogotičke građevine u Dalmaciji, i određeno je njezino mjesto u šririm okvirima naše graditeljske baštine.
Tekst je predan izdavaču prije više od dvije godine, no ni do danas nije objkavljen, usprkos tome što više od pola godine čitav tekst kataloga spreman za tisak već pola godine.
Projekt MZOS
HRV