Dubrovnik, samostan sv. Dominika (kat. G/14) - Marković, Predrag (Array, 2009)
U opširnoj kataloškoj jedinici (12 kartica teksta) daje se cjeloviti pregled graditeljskog i povijesnog razvoja dominikaskog samostana u Dubrovniku. Čitav graditeljski sklop raščlanjuje se po prostornim cijelinama te se na osnovu arhitektonske i stilske analize kao i svih dosputpnih arhivskih i pisanih vrela daje prikaz njegova nastanka (od 1225. do sredine 16.st.) i transforamcija u kasnijim stoljećima. Zaključno se u radu osvrće na problem nastanka jedinstvenog poligonalnog svetišta crkve izvedenog u čitavoj širini lađe, što je jedinstven takav slučaj u jadranskim okvirima, te se na osnovu dosadašnjih hipoteza kao i vlastitih zapažanja iznose neke nove o mogućim uzrocima njegove pojave. Konačno na samom kraju rada provedena je i stilska, odnosno povijesno-umjetnička valorizacija same crkve, namonumentalnije ranogotičke građevine u Dalmaciji, i određeno je njezino mjesto u šririm okvirima naše graditeljske baštine.