"De Illyrica lingua" Rafaela Levakovića - Rezar, Vladimir (Array, 2009)
Rukopis 1098 Znanstvene knjižnice u Zadru na prvih 125 listova sadrži tekstove atribuirane Rafaelu Levakoviću. Riječ je o tekstovima ispisanim na papiru različite starosti i veličine, te očigledno različitim rukama: i dok početnih 78 listova zaprima prijepis tek odnedavno Levakoviću pripisane povijesne rasprave, preostalih 47 otpada na dosad potpuno nezamijećene Levakovićeve jezikoslovne studije, ispisane rukom samoga autora. Unutar tog korpusa posebnu pozornost privlači uvodna raspravica De Illyrica lingua, koju bi se moglo dovesti u vezu sa spominjanim, no dosad zagubljenim Levakovićevim djelom Dialogus de antiquorum Illyricorum lingua. Premda je očigledno riječ o nedovršenu tekstu, koji tek ima postati dijelom neke veće cjeline, već i takav plijeni pažnju svojom neobičnošću, jer u njemu Levaković pokušava ono što prije njega nije pokušao nitko: dokazati da je upravo ilirski, odnosno hrvatski, jezik kojim se govorilo u Raju zemaljskom.