Antička mitologija u Benešinu epu De morte Christi - Rezar, Vladimir (2008)
Članak razmatra udio antičkog mitološkog nasljeđa u epu De morte Christi Damjana Beneše (1476.-1539.). Analiza pritom ukazuje na to da autor epa prigrljuje većinu prepoznatljivih obilježja pomodne epske produkcije, pa tako i stilizaciju djela pojmovima antičkog mitološkog univerzuma. Ipak, skromnost udjela tog materijala u cjelini uglavnom ne dozvoljava da poganska stvarnost naruši sakralni integritet centralnog epskog motiva Kristove muke, pa opći ugođaj epa ostaje daleko od vergilijanske atmosfere kojom odišu slična suvremena ostvarenja.
Projekt MZOS
HRV