Antička mitologija u Benešinu epu De morte Christi - Rezar, Vladimir (Array, 2008)
Članak razmatra udio antičkog mitološkog nasljeđa u epu De morte Christi Damjana Beneše (1476.-1539.). Analiza pritom ukazuje na to da autor epa prigrljuje većinu prepoznatljivih obilježja pomodne epske produkcije, pa tako i stilizaciju djela pojmovima antičkog mitološkog univerzuma. Ipak, skromnost udjela tog materijala u cjelini uglavnom ne dozvoljava da poganska stvarnost naruši sakralni integritet centralnog epskog motiva Kristove muke, pa opći ugođaj epa ostaje daleko od vergilijanske atmosfere kojom odišu slična suvremena ostvarenja.