Terra incognita romanike: crtice iz romaničke sakralne arhitekture na sjevernojadranskim otocima - Jurković, Miljenko (Array, 2010)
Predmet izlaganja je arhitektura pobjedničke crkve – ecclesia triumphans – stilski označene terminom romanike, na čvrsto omeđenu području otoka gornjeg Jadrana, Krku, Cresu, Lošinju, Rabu i Pagu. Njihova je spomenička baština ostala dobrim dijelom nepoznata, već i zato što za područje istočnog Jadrana ne postoji sinteza romaničke arhitekture, pa se nameće ne samo interpretacija starih već i objava novih nalaza s tog područja. Polazišta tih proučavanja zacrtao je davno Branko Fučić, te i novi pristupi problemu nužno nasljeduju taj dio njegova opusa. Kako su gornjojadranski otoci sastavni dio šire istočnojadranske regije kao i čitavoga jadranskog bazena, odabrani primjeri arhitektonskog stvaralaštva na kvarnerskim otocima smještaju se u kontekst srodnih građevina romaničkog perioda na navedenim prostorima. To je i doprinos elementarnom preduvjetu za definiranje romaničkog stila na širem istočnojadranskom prostoru.