UTJECAJ LEKSIČKE GRANICE NA IZGOVOR GLASNIKA U ARTIKULACIJSKOM ZGLOBU PROMATRAN ELEKTROPALATOGRAFSKI - Horga, Damir (Array, 2006)
Razumijevanje mehanizama govorne proizvodnje traži odgovor na pitanje odnosa između reprezentacijske, mentalne razine i realizacijske, fizičke razine govora. Pretpostavlja se da se apstraktne, diskretne i invarijantne jedinice jezične razine realiziraju kao kontinuirani, promjenjivi i prepokrivajući pokreti govornih organa i akustičkih obrazaca. U radu se razmatra utjecaj viših konceptualno-lingvističkih razina na izgovornu realizaciju i to na primjeru utjecaja mjesta leksičke granice na realizaciju glasnika u fonetskom zglobu. Naime, postavilo se pitanje kako se ostvaruje suglasnik u dva jednaka fonetska odsječka VKV ako se leksička granica nalazi ispred (V#KV) ili iza (VK#V) suglasnika. Odgovor je tražen elektropalatografski tako da su promatrani suglasnici /t/ i /k/ u navedenim pozicijama u po pet rečenica koje je jedan izvorni govornik hrvatskog izgovorio svaku po 10 puta. Tražena je razlika u sljedećim elsktropalatografskim koeficijentima: težine, težišta i trajanja. Rezultati su pokazali da različita pozicija leksičke granice u artikulacijskom zglobu različito utječe na izgovor promatranog suglasnika.