Djelotvornost naknadnog ispravka negativnih informacija: kolika je stvarna snaga demantija? - Ljubotina, Damir; Dubravac, Jozo (2005)
U provedenom eksperimentu ispitivan je učinak naknadnog ispravka prethodno prezentiranih negativnih informacija na ukupni dojam o osobi. Ispitanicima je prezentiran izmišljeni novinski članak, čiji je sadržaj kasnije demantiran. U eksperimentu faktorijalnog tipa ispitivan je utjecaj dva faktora: 1. autora ispravka (korišten je ispravak tri različita autora: a) ispravak osobe o kojoj su iznijete negativne informacije ; b) ispravak neutralne osobe ; c) ispravak autora negativnih informacija) i 2. sadržaj ispravka (korištene su dvije vrste ispravka: a) taksativno ispravljanje negativnih informacija ; b) taksativno ispravljanje negativnih informacija uz dodatak novih pozitivnih informacija o osobi). Ispitivanje je provedeno na uzorku od 270 studenata. Rezultati složene analize varijance pokazali su statističku značajnost oba glavna efekta, što potvrđuje postavljene hipoteze. Efikasnost ispravka najveća je kad ga vrši sam autor negativne informacije, a najmanja kad ga vrši osoba na koju se negativna informacija odnosi. Također samo poricanje iznijetih negativnih informacija manje je efikasno od ispravka u kojem su o osobi iznijete i neke nove pozitivne informacije. Jedini oblik ispravka koji je najvećim dijelom poništio utjecaj prethodno iznijetih negativnih informacija bio je ispravak autora tih informacija, koji je u demantiju naveo i neke nove pozitivne informacije o osobi.
Projekt MZOS
HRV