Edukativni softver u učenju i poučavanju - Vučković, Kristina (Array, 2004)
Utjecaj novih tehonologija na kvalitetu obrazovanja je svakim danom sve veći a očituje se brojem, pristupom kao i kvalitetom kojima upotpunjuje i poboljšava nastavni kjurikulum prema realnim potrebama obrazovanja mladog čovjeka novog doba. S obzirom na ritam razvoja tehnologije kao i manjkavost rezultata njihove dosadašnje primjene, teško je predvidjeti, ili čak predložiti, naputke o razvoju kompjuteriziranih školskih aktivnosti. Sigurno je samo da će razvoj tih tehnologija imati veliki utjecaj na sve aspekte poučavanja i učenja. Obrazovni proces danas treba specijalizirani edukativni softver kako bi što bolje mogao obrazovati građane informacijskog društva. Proizvodnja edukativnog softvera je sve prostranija, konkretnija i kvalitetnija pojava, kako u svijetu tako i kod nas. ES u mogućnosti je povećati kvalitetu poučavanja i učenja. Sama realizacija tih mogućnosti uvelike ovisi kako o načinu na koji učitelj koristi tehnologiju tako i o sposobnostima učenika da percipira takav način poučavanja, odnosno o njegovoj tehnološkoj pismenosti. Očita je uloga koju ES ima u današnjem obrazovanju. Uz pregled različitih tipova edukativnih softvera bit će dat i pregled njihovih svojstava i funkcionalnosti.