Prijedlog ikonološkog tumačenja šibenske katedrale - prostor i vrijeme Dalmacije u drugoj polovici XV. st - Marković, Predrag (Array, 2004)
Za razliku od dosadašnjih gledišta koja su unutar čuvenog Jurjevog friza kamenih glava prepoznali neke od glavnih protagonistsa aktualnih povijesno-političkih zbivanja (protuturska koalicija kršćanskog Zapada, i potom ih protumačili kao dio zaokruženog ikonografskog programa "Pobjedičke Crkve" (ecclesie militans), autor u ovom radu ističe kako se jedini prepoznatljivi ikonografski ciklus javlja tek u trećoj fazi gradnje katedrale (1475-1506/1536) kada Nikola Firentinac gradi i s figurama svetaca na krovu dovršava svetište katedrale. Rasvjetljavajući povijesne i političke okolnosti nastanka tog ikonografskog ciklusa, te ukazujući na ponešto specifična estetska, materijalna i simbolička svojstva same katedrale Sv. Jakova, autor ukazuje na mogućnost i ponešto drugačijeg, ikonološkog tumačenja naznačenog programa vjerske zaštite po kojem bi lokalni sveci-vitezovi (Sv. Mihovil, Sv. Jakov) osim svoje primarno "apotropejske" uloge poprimili i dodatnu daleko širu ulogu predstavnika nebeske vojske koji od nevjernika štite ugroženo Krščanstvo. Time bi ujedno i sama katedrala, koja niče na samoj granici kršćanskog svijeta pretvorila u isturenu Kristovu utvrdu.