OZALJ-STARI GRAD, NEOLITIČKA NASEOBINA - Težak-Gregl, Tihomila (Array, 2004)
Stari grad Ozalj smješten je na važnom strateškom položaju, na visokoj stijeni iznad rijeke Kupe, na mjestu gdje se ona iz bregovitog vapnenačkog predalpskog prostora spušta u nisku peripanonsku ravnicu. Pri konzervatorsko-restauratorskim radovima na starom gradu otkrivena je određena količina prapovijesne keramike što je potaknulo opsežnija arheološka istraživanja. Rezultat tih istraživanja jest otkriće prapovijesnog objekta koji se na osnovi keramičkih nalaza može pripisati jednoj varijanti kasne lenđelske kulture. Riječ je o ukopanom objektu za koji je iskorištena prirodna udubina u stijeni. Iako od gornje konstrukcije nije sačuvano ništa, velika količina kućnoga lijepa ukazuje na klasičnu neolitičku gradnju. U objektu je osim gomile ulomaka keramičkog posuđa pronađeno i nekoliko kamenih žrvnjeva, keramičkih utega, kamenog i koštanog oruđa, životinjskih kostiju, a uočeni su i ostaci peći. Keramički materijal iz Ozlja vlo je sličan materijalu na teritorijalno bliskim nalazištima kasne lenđelske kulture u Sloveniji, ali se razlikuje od njih kvalitetom proizvoda, kako u fazi izbora sirovine i njezine pripreme, tako i u procesu pečenja. Osobito se ističe izuzetno kvalitetno, crveno bojano posuđe tankih stijenki.