Doživljaj zatvorske kazne u funkciji individualnih obilježja i procesa suočavanja sa stresom - Buško, Vesna; Kulenović, Alija (1995)
Rad je zamišljen kao pokušaj primjene transakcijskog modela stresa i suočavanja na ispitivanje važnijih čestica prilagodbe osuđenih osoba na uvjete izdržavanja zatvorske kazne. Na uzorku od 475 osoba muškog spola, na izdržavanju kazne u nekom od hrvatskih kaznenih zavoda otvorenog, poluotvorenog ili zatvorenog tipa, prikupljeni su podaci o općim demografskim i kriminološkim karakteristikama, te primijenjeni instrumenti za procjenu značajki ličnosti – mjera samopoimanja i faktora neurotskih simptoma, nekih situacijskih obilježja, te posredujućih procesa – kognitivnih procjena i načina suočavanja sa stresom. Analize relativnog udjela pojedinih skupina individualnih, situacijskih i posredujućih činitelja u objašnjenu varijabiliteta mjere opće prilagodbe na uvjete izdržavanja kazne, izveden su pod hijerarhijskim regresijskim modelom. Značajan aditivni doprinos objašnjenju kriterija utvrđen je za sve skupine prediktorskih varijabli, izuzev načina suočavanja, a cijelim sustavom primijenjenih prediktora objašnjeno je ukupno 32% kriterijske varijance. Potvrđene su pretpostavke modela o važnosti posredujućih kognitivnih mehanizama u određivanju pokazatelja adaptacijskih ishoda. Međutim, prema dobivenim rezultatima, načini suočavanja sa stresnim situacijama u zatvorskom okruženju praktički su nepovezani s globalnom procjenom prilagodbe na zatvorsku kaznu.
HRV