Socrealizam u tragovima. Uz hrvatsku recepciju češke književnosti u 50-ima - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2013)
Socijalistički realizam u suvremenoj je češkoj književnoj znanosti već desetak godina prilično zastupljena tema, opsežno je proučen književni korpus kao i cjelokupni književni život u doba njegova službenog promicanja koji ugrubo zahvaća razdoblje od 1948. do 1956. Ne može se reći da u Hrvatskoj za socrealizam uopće nema zanimanja, ali književni povjesničari uglavnom su mišljenja da taj književni korpus kod nas nije bio razvijen, između ostalog i stoga što se časopis Krugovi pojavio već 1952. i hrvatsku književnost okrenuo drugim smjerom. No recepcija češke književnosti u razdoblju od 1945. pa do kraja pedesetih prilično je bogata, a uglavnom je riječ o djelima dobro uklopljenim u češki socrealistički književni milje, bilo da je riječ o aktualnim autorima, bilo da je riječ o klasicima 19. i prve polovice 20. stoljeća. Njihovu recepciju u Hrvatskoj možemo smatrati posljedicom postojanja socrealističke klime u književnoj kulturi i kulturnoj politici, koja se, osim izborom prevedenih knjiga, ponajviše očituje u kritičkim komentarima tih knjiga. To izaziva dojam da u hrvatskoj kulturi i književnosti toga doba socrealizma ima više nego što je naša književna povijest zasad registrirala, samo da su slabo istražene njegove pojavnosti. Radi se o komparatističkoj studiji o poimanju socijalističkog realizma u hrvatskoj i češkoj književnoj znanosti i kulturi, u kojoj se nastoje otvoriti novi putovi pristupu i proučavanju toga razdoblja.