Utjecaj alkohola na učinak u zadatku sljepoće zbog nepažnje u simuliranoj situaciji vožnje automobila - Pavuna, Andro (Array, 2012)
Akutna konzumacija etilnoga alkohola štetno utječe na brojne vidne funkcije. U ovom smo se istraživanju usredotočili na specifične procese vidne percepcije i pažnje te utjecaj relativno niskih razina alkohola na njih. U istraživanju je sudjelovalo 47 studenata raznih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudionici u eksperimentalnoj skupini (N=22) konzumirali su alkoholni koktel stopostotnoga narančinog soka i votke kako bi dostigli ciljanu razinu alkohola u krvi od 0.8 g/kg, dok su sudionici u kontrolnoj skupini (N=25) konzumirali placebo – samo narančin sok sa snažnom aromom etilnoga alkohola. Nakon konzumacije pića sudionici su rješavali zadatak vidne percepcije i pažnje koji se sastojao od kratkoga video-isječka koji prikazuje režiranu realnu prometnu situaciju u kojoj jedno vozilo slijedi drugo s centralnim zadatkom brojanja paljenja ''štop'' svjetala na vozilu koje se kreće ispred njega, te percepcije značajnih objekata i detalja iz okoline poput dječjih kolica, djeteta koje prelazi cestu, prometnih zakova i sl. Provedenim je istraživanjem utvrđeno kako sudionici pod utjecajem alkohola postižu statistički značajno slabiji rezultat u zadatku vidne percepcije od sudionika koji nisu pod utjecajem alkohola. Dobiven je umjereni efekt u kumulativnom zadatku vidne percepcije i pažnje, te neznačajan, ali jasan trend štetnoga utjecaja alkohola na pojedine zadatke vidne percepcije i pažnje