Narodne pjesme, pripoviedke, poslovice i zagonetke Gjure Kamenara - Tomašić Jurić, Josipa (Array, 2013)
Unutar biblioteke Hrvatske narodne pjesme Matica hrvatska je objavila vrijednu rukopisnu građu Gjure Kamenara (Narodne pjesme, pripoviedke, poslovice i zagonetke. Kupio ih oko Vrhovca u Hrvatskoj Gjuro Kamenar. 1878, 2013). Rukopisnu zbirku, koja se čuva u Odsjeku za etnologiju HAZU pod brojem MH 171, Gjuro Kamenar (1854–1901) darovao je Matici 1878. Nastajala je 70-ih godina 19. stoljeća u okviru Matičina projekta sakupljanja narodnih pjesama. Kao dio starije Matičine građe Kamenarova zbirka, uz vrijedne i žanrovski raznolike folklorističke zapise, sadrži i etnografske zapise.