Pirovačke kapelice i poklonci: mjesta interakcije, sjećanja i identifikacije - Belaj, Marijana (Array, 2010)
Izmičući oblikovnom i ne ograničavajući se religijskim aspektom, kapelice i poklonci u ovome se radu promatraju kao način nastanjivanja i simbolizacije prostora, kao mjesta društvene interakcije te kao spomenici, odnosno mjesta koja čuvaju i generiraju sjećanja na događaje važne za zajednicu u kojoj su podignuti. Premda nisu monumentalni spomenici, nastali kako bi čuvali sjećanja na velike događaje, nego su podizani uglavnom privatnom inicijativom iz religijskih motiva, gradivo pokazuje kako su u njima locirane ideje zajednice o sebi samoj koje u određenim vremenskim razdobljima nadilaze okvire lokalnoga prostora i vremena i odražavaju procese nadlokalne identifikacije.