Duje Rendić-Miočević (1916. – 1993.) i Salona-Solin. Sjećanje povodom dvadesete godišnjice smrti - Matijević-Sokol, Mirjana (2013)
Dvadeset je godina prošlo od smrti istaknutog arheologa, akademika Duje Rendića-Miočevića čiji je profesionalni, ali djelomice i životni put bio vezan uz Solin odnosno Salonu. Prije deset godina Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sjetio se svoga Profesora nakon prvog decenija od njegova odlaska znanstvenim skupom čiji su referati tiskani u zborniku Illyrica antiqua ob honorem Duje Rendić-Miočević. Svojom voluminoznošću ovaj zbornik radova slikovito govori o veličini djela i života Duje Rendića-Miočevića. Ove, pak, godine Šibenik će se na sličan način odužiti zaslužnom istraživaču baštine, jer je u arheološku kartu upisao lokalitet Danilo – Municipium Riditarum, ali i jednu pretpovijesnu neolitičku, danilsku kulturu. Akademik Andre Mohorovičić je u oproštajnom govoru na ispraćaju u Zagrebu prije dvadeset godina nazvao D. Rendića-Miočevića princeps municipii Riditarum. Svakako će doći vrijeme da mu se sličnim skupom oduži i njegov rodni grad Split u kojemu bi i Solin odnosno Salona zauzimao jedno od važnih uloga. Kako ne bismo čekali sljedećih deset godina da se nastavi uspostavljeni niz, ovim se malim prilogom u novom salonitanskom/solinskom časopisu Tusculum prigodno prisjećam dragoga Profesora, osobito s obzirom na ono što su Salona i Solin značili Duji Rendiću- Miočeviću i što je on za njih napravio.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV-ENG