Međunarodna Radionica budućnosti 2008-2010: "Naracije i konstrukcije o identitetu/nacionalnosti/povijesti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u 20. i 21. stoljeću" (Internationale Zukunftswerkstatt 2008-2010: "Narrationen und Konstruktionen von Nationalität/Identität/Geschichte in Bosnien und Herzegowina, Kroatien und Serbien im 20. und 21. Jahrhundert"), Zagreb, 10-13. travnja 2008. - Janković, Branimir (2008)
U Zagrebu je od 10. do 13. travnja 2008, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, Instituta za istočnu Europu Slobodnog sveučilišta u Berlinu (Freie Universität Berlin) i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan međunarodni znanstveno-stručni skup, Radionica budućnosti, namijenjen mladim znanstvenicima, prvenstveno doktorandima. Na Radionicu su bili pozvani doktorandi sociologije, povijesti, filozofije, etnologije, politologije i književnosti koji se istraživački bave temom "Naracije i konstrukcije o identitetu/nacionalnosti/povijesti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u 20. i 21. stoljeću". Radionica budućnosti zamišljena je kao trogodišnji projekt koji bi se odvijao svake godine u drugoj državi, prvo u Zagrebu, zatim u Beogradu i Sarajevu. Cilj Radionice je da se doktorandi upoznaju, razmijene iskustva i uspostave međunarodne kontakte s istraživačima različitih disciplina. Na prvoj Radionici u Zagrebu sudjelovalo je 35 mladih istraživačica i istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke i drugih država, a njihova su izlaganja podijeljena u tri sekcije: Povijest, zatim Književnost/jezik/umjetnost te Ratno iskustvo/transformacija. Radionicu budućnosti u Zagrebu otvorio je prof. dr. Holm Sundhaussen (Berlin) predavanjem "Povijest: Most između prošlosti i budućnosti. Napomene o Radionici budućnosti". U zaključku treba istaknuti kako je Radionica budućnosti iznimno važna za međunarodnu komunikaciju mladih znanstvenika, kako s onima iz regije (posebno jer su hrvatskoj historiografiji uglavnom slabo poznata kretanja u historiografijama država bivše Jugoslavije), tako i s onima iz drugih europskih država (korisno je vidjeti kako inozemni znanstvenici gledaju na povijest država bivše Jugoslavije).
HRV