Teorijsko-istraživački pristupi / Historija sjećanja i pamćenja - Janković, Branimir (Array, 2010)
Rad predstavlja uvodni tekst prijevodu dvaju poglavlja iz poznate knjige F. A. Yates "Umijeće pamćenja" (1966), koja je bila jedan od važnih priloga razvoju historije sjećanja i pamćenja. Uvodnik prikazuje najvažnije odlike historije sjećanja i pamćenja te zajedno s navedenim poglavljima čini tematski prilog o historiji sjećanja i pamćenja, a ujedno i najavu hrvatskog prijevoda cjelovite knjige "Umijeće pamćenja", usredotočene na povijest mnemotehnike kao umijeća, objavljene 2011. godine.