U globalnom obzorju. Povjesničar Eric Hobsbawm (1917-2012) - Janković, Branimir (2012)
Postoje povjesničari koji se svojim opusom, temama koje otvaraju, pristupima koje promoviraju, diskusijama u kojima sudjeluju, načinom na koji pišu i angažiranošću koju iskazuju ističu u svojoj struci i bivaju cijenjeni od stručnjaka drugih humanističkih i društvenih disciplina. Neki od njih svojim značenjem prelaze i nacionalne granice, ali svega mali broj povjesničara ima globalni značaj i zadobiva takav status u očima nepovjesničara. Kao što je primjerice Fernand Braudel reprezentirao globalni utjecaj kruga francuskih povjesničara oko časopisa "Annales", Eric Hobsbawm predstavljao je angažiranog povjesničara koji je davao globalno značenje temama iz europske i svjetske socijalne povijesti, demonstrirajući poticajne dosege marksistički orijentirane historiografije.
Projekt MZOS
HRV