Rijetka predanost metodologiji historije. Mirjana Gross (1922-2012) - Janković, Branimir (2012)
U prvom dijelu priloga o sustavnom radu profesorice Mirjane Gross na iscrpnom prenošenju obavijesti o – kako je uobičajila govoriti – "kretanjima u suvremenoj historiografiji" donosi se komentirana bibliografija njezinih tekstova pisanih u posljednjem desetljeću života. Svi oni, premda nastajali u visokoj životnoj dobi, svjedoče o neumornim nastojanjima da se opširnim recenziranjem brojnih inozemnih djela detaljno predstave značajne knjige vodećih europskih i svjetskih povjesničara i povjesničarki o kojima se plodno diskutira diljem ekumene povjesničara. Na taj je način profesorica Gross sugestivno zaokružila svoje polustoljetno iznimno predano bavljenje afirmiranjem mnogostruke teorijske, metodološke i povijesnohistoriografske problematike u hrvatskoj historiografiji, prekoračujući time njezina ograničenja i zadatosti te ju uspješno ulančavajući u značajan dio globalnih historiografskih tokova. Nakon komentirane bibliografije posljednjih radova navodi se osobno svjedočanstvo o brojnim drugim inozemnim knjigama i temama iz suvremene historiografije što ih je profesorica pažljivo iščitavala i pratila, a stjecajem okolnosti nije o njima dospjela pisati.
Projekt MZOS
HRV