Prijedlog lingvističkog pristupa stilističkoj analizi književnog (pjesničkog) teksta - Lanović, Nina (2001)
S polazištem u stavu da je književno djelo primjerena, pa i reprezentativna građa za lingvističko-stilističku raščlambu, u ovom je članku postavljen dvostruki cilj: a) dati prijedlog pristupa književnom tekstu sa stajališta lingvističke stilistike, na primjeru formalne, deskriptivne analize stilskih postupaka u pjesmi portugalskog pjesnika Jorgea de Sene, u kojoj se, uz opća stilistička obilježja postupaka, osobita pozornost poklanja njihovom funkcioniranju u kontekstu iskaza ; b) dobiti uvid u specifičnu problematiku raščlanjivanja umjetničkog diskursa lingvističkom metodologijom.
HRV