Prigodna riječ na predstavljanju knjige fra Petra Runje Prema izvorima II. Rasprave i članci o hrvatskim franjevcima trećoredcima glagoljašima (Krk – Zagreb, 2012.) – Zagreb, Ksaver, samostan, 6. XI. 2012. - Galović, Tomislav (Array, 2012)
Osam stoljeća kontinuirane prisutnosti franjevačkog reda na europskom tlu nije tek činjenica koja sama po sebi zaslužuje pažnju već poviše toga pojava koja je višestruko utjecala na sadašnji izgled mnogih područja zapadne Europe, ali i drugih kontinenata na kojima su braća-franjevci djelovali u vjerskom, kulturnom i gospodarskom pogledu. Stoga su povijest i život franjevačkog reda bili i ostali predmetom sustavnih proučavanja i vrjednovanja kako unutar crkvenih krugova tako i izvan njih. Kao što je koncem 19. i početkom 20. stoljeća zaslužni franjevac trećoredac o. Stjepan Marija Ivančić (Cres, 28. kolovoza 1852. – Zadar, 8. travnja 1925.), kao povjesničar franjevačkog trećeg reda iznjedrio brojne radove i publicirao izvore taj je zahtjevan posao u naše dane – točno stotinu godina kasnije, tj. koncem 20. i početkom 21. stoljeća – uspješno ne samo nastavio već unaprijedio i proširio fra Petar Runje, redovnik franjevac trećoredac, svećenik, povjesničar i još bi se tu dalo pridodati štošta....