Paranoidna fikcija Ricarda Piglie - Matić, Gordana (2011)
Članak analizira pripovjednu prozu suvremenog argentinskog autora Ricarda Piglie. Usredotočuje se na način na koji autor rabi kriminalistički žanr, na njegove otklone od klasične strukture, analizira evoluciju i promjene u uporabi istoga krećući od pripovijetke "Nombre falso" iz 1975. godine, preko romana "Respiración artificial" (1980.) i "La ciudad ausente" (1992.) s posebnim naglaskom na posljednjem romanu "Blanco nocturno" iz 2010. godine. Autor stvara novu vrstu krimi- fikcije koju sam naziva 'paranoidnom' gdje se poigrava s pravilima žanra čineći ga intelektualnim, povijesno određenim i metafikcionalnim.
HRV