Fonologija govora Tršća u Gorskom kotaru - Malnar, Marija (2013)
U radu se opisuje fonologija govora Tršća, mjesta na sjeveru Gorskog kotara. Fonologija zbog specifič-nih vokalskih, konsonantskih te akcenatskih ostvarenja, predstavlja najzanimljiviju jezičnu razinu. Govor Tršća pripada zapadnom tipu gorskokotarske kajkavštine za koju dijalektolozi u svojim analizama napominju da odstupa od osnovnog kajkavskog razvoja. Tako u promatranom sustavu ne dolazi do jed-načenja poluglasa i jata, a izostaje i jednačenje stražnjeg nazala i slogotvornog l.
Projekt MZOS
HRV