Percipirana raspodjela obiteljskih obveza među partnerima i doživljaj pravednosti u vezi - Bartolac, Andreja (Array, 2013)
Istraživanja provedena tijekom posljednjih dvadesetak godina ukazuju na trend sve većeg deklarativnog slaganja žena i muškaraca o ravnopravnijoj raspodjeli obiteljskih obveza među partnerima. No u svakodnevnom životu ti se stavovi teško pretaču u djelovanje. Ovim istraživanjem cilj nam je bio saznati kako partneri percipiraju raspodjelu svakodnevnih obveza i odgovornosti u svojoj vezi u području obavljanja kućanskih poslova, upravljanja financijama i odlučivanju te kakvo je njihovo zadovoljstvo navedenom raspodjelom. Također nas je zanimala razlika između žena i muškaraca u percepciji pravednosti u vezi, odnosno predviđa li bolje doživljaj pravednosti u vezi percipirana raspodjela obiteljskih obveza ili zadovoljstvo tom raspodjelom. U istraživanju je sudjelovalo 120 parova u kojima su oba partnera zaposlena. Rezultati su pokazali da žene i dalje više doprinose u rutinskim ili tradicionalno ženskim poslovima, dok muškarci više obavljaju povremene ili muške poslove. Žene su pritom i manje zadovoljne takvom raspodjelom poslova u kućanstvu, kao i raspodjelom financija, nego što su to muškarci. Oba partnera najzadovoljnija su kada podjednako sudjeluju u obiteljskim troškovima i donošenju odluka. Doživljaj pravednosti u vezi najbolje se može predvidjeti zadovoljstvom raspodjelom financija kod muškaraca te zadovoljstvom raspodjelom kućanskih poslova u žena. Dodatno, zadovoljstvo raspodjelom odlučivanja značajan je prediktor za oba partnera.