ODISEJ KAO PROTOTIP JUNAKA BAJKE - Bacalja, Robert; Šantek, Goran Pavel (2012)
Homerovi epovi snažno su utjecali na razvoj pripovjednih vrsta. Književna povijest navodi Homera kao početak književnosti europskoga kulturnoga kruga, s druge strane jedan od najznačajnijih karaktera književnosti starog vijeka je "Odisej onaj koji počinje sjajan niz junaka književnosti kasnijih stoljeća" (Beker 1997:7). Rad se bavi Odisejevim hodom po mukama - od Troje do Itake koji utječe na građenje paradigme djelovanja junaka bajke. Hod po mukama označen je preprekama koje nameću bogovi, a u bajkama su to tipične crte djelovanja junaka koji traženo dobro ili pravednost ostvaruje savladavajući prepreke. U radu se izdvajaju motivi integrirani u narativnu strukturu bajke, koje nalazimo u Odiseji. Iščitani motivi temelje se na mitološkom shvaćanju života i svijeta.
Projekt MZOS
HRV