Morska malakofauna iz pećine Zale kao pokazatelj kontakata između istočnojadranske obale i unutrašnjosti tijekom kasnog gornjeg paleolitika i mezolitika - Vukosavljević, Nikola (Array, 2012)
Školjke i puževi pronađeni na arheološkim nalazištima mogu biti dobar pokazatelj raspona kretanja paleolitičkih i mezolitičkih lovaca i sakupljača i/ili sustava razmjene između različitih zajednica na većem prosotoru. U pećini Zali u kasnogornjopaleolitičkim i mezolitičkim slojevima otkriveni su probušeni morski puževi i ulomak morske školjke koji svjedoče o vrlo ranim kontaktima između unutrašnjosti i jadranske obale. U kasnom gornjem paleolitiku kontakti su dokazani prisutnošću probušenih morskih puževa Cyclope neritea i fragmentom školjke Pecten jacobaeus, dok kontakte s jadranskom obalom u mezolitiku dokazuju probušeni morski puževi Columbella rustica i Cyclope neritea. Bez obzira jesu li neke od tih nalaza s jadranske obale donijeli stanovnici Zale ili su do njih došli razmjenom s nekom od jadranskih skupina lovaca i sakupljača, na samoj obali ili u unutrašnjosti, to su najraniji dokazi izravnog kontakta jadranskog i kontinentalnog dijela Hrvatske.