Skriveno i vidljivo. Dioklecijanova palača u britanskim putopisima druge polovice 19. stoljeća - Špikić, Marko (Array, 2012)
U drugoj polovici 19. stoljeća povećao se broj putnika iz Britanije u Split. U tekstu se raspravlja o povijesnoumjetničkom tumačenju i promicanju novih načela održavanja Dioklecijanove palače u tekstovima J. G. Wilkinsona, A. A. Patona, J. Fergussona, J. M. Nealea, E. A. Freemana i T. G. Jacksona. U članku se prati povijest dvojbe: arheološki prezentirati najstariji sloj ili poštovati slojevitost povijesnog ambijenta?