Vrednote i stvaralaštvo u filozofiji Pavla Vuk- Pavlovića - Zagorac, Ivana (Array, 2012)
Nezadovoljan beživotnim intelektualizmom, Pavao Vuk-Pavlović okreće se traganju za punoćom ljudskosti. Argumentira u prilog trajnog oblikovanja vlastitosti i pluralizma doživljajnog, a time i vrijednosnog, zahvaćanja “životne zbilje”. U središtu Vuk-Pavlovićeve koncepcije nalaze se pojmovi ʻdoživljajʼ, ʻvrednotaʼ i ʻstvaralaštvoʼ, koji obilježavaju njegove radove u širokome tematskome rasponu. Tekst istražuje strukturu, pozicioniranje i značaj koncepata vrednota i stvaralaštva u radovima Pavla Vuk- Pavlovića te sagledava pluralizam vrijednosnih cjelina te stvaralačkih očitovanja kao njihovu, prema Vuk-Pavloviću nužnu, manifestaciju.