»Druže Tito mi ti se kunemo«: Uloga glazbe na proslavi Dana mladosti u Kumrovcu - Petrović, Željka (Array, 2006)
U jurnjavi Kumrovcem, u potrazi za glazbom, predmetom našega istraživanja, otkrivale smo kako se profiliraju, bez mogućnosti kontrole, naši subjektivni emocionalni odnosi prema događanju oko nas. Upravo je glazba, koja se počela oriti s pozornice, potaknula osjećaj nostalgije ne samo prema proslavi, nego i vlastitim iskustvima i ponovno oživljenim sjećanjima na djetinjstvo u socijalizmu. Sama parola koja se simbolički provlačila kroz čitavo događanje – »U radosti je mladost, u mladosti je radost!« – zajedno s glazbom, kao važnim elementom, »medijem« kolektivnog, ali i individualiziranog sjećanja, potencirale su, kod starijih sudionika, sjećanja na omladinske dane, na nepovratno izgubljeno, a ovdje na tren "oživljeno" doba mladosti u socijalizmu.