Utjecaj programa psihosocijalne podrške na kvalitetu života osoba oboljelih od shizofrenije - Antolić, Ksenija (Array, 2012)
Cilj istraživanja bio je usporediti kvalitetu života oboljelih od shizofrenije kod osoba koje su koristile program psihosocijalne podrške u usporedbi s osobama koje to nisu. Promatrane su dvije skupine osoba oboljelih od shizofrenije: kliničku (N=51) su činili ispitanici koji su nakon hospitalizacije ušli u program psihosocijalne podrške udruge „Sjaj“, a usporednu skupinu (N=50) oboljeli koji nakon psihijatrijske hospitalizacije nisu bili u programu psihosocijalne podrške. Ispitanici su u prvoj za vrijeme hospitalizacije i drugoj točki mjerenja nakon hospitalizacije 6 mjeseci nakon programa u udruzi ispunili Upitnik kvalitete života (WHOQOL-BREF) te su prikupljeni podaci o demografskim obilježjima. Nakon šest mjeseci uključenja u program psihosocijalne podrške sudionici kliničke skupine zadovoljstvo životom (p=0.004), zdravljem (p=0.010) te socijalnu (p=0.001) i okolinsku domenu (p=0.008) kvalitete života procjenjuju boljima u odnosu na prvu točku mjerenja. Istraživanje je potvrdilo da program psihosocijalne podrške povoljno utječe na kvalitetu života osoba oboljelih od shizofrenije