Ljerka Schiffler, Matthaeus Ferchius Veglensis – Mattheo Ferchio Veglense – Matija Frkić Krčanin (1583. – 1669.), Krk – Rijeka: Povijesno društvo otoka Krka (Krčki zbornik, sv. 66. Posebno izdanje, sv. 61) – Povijesno društvo Rijeka – Verba d.o.o., 2010., str. 123. - Galović, Tomislav (2013)
Ljerka Schiffler ovom knjigom dala je svoj prinos onomu na što je još 1881. godine ukazao hrvatski filozof i književnik, rektor zagrebačkog Sveučilišta Franjo Marković (1845. – 1914.) u svojoj pristupnoj rektorskoj besjedi naslovljenoj „Filozofijske struke pisci hrvatskoga roda s onkraj Velebita u stoljećih XV. do XVIII." Kao prvi profesor filozofije na modernom sveučilištu i obnovljenom Mudroslovnom, danas Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zalaže se za istraživanje i vrjednovanje hrvatske filozofske baštine – autora i njihovih djela – a knjiga Ljerke Schiffler Matthaeus Ferchius Veglensis – Mattheo Ferchio Veglense – Matija Frkić Krčanin (1583. – 1669.), uz prethodne radove, primjerice, Jose Miloševića, Mate Polonija, Nikole Mate Roščića, Antonina Poppija i Mihaele Girardi-Karšulin, upravo to i čini.
Tekst je prethodno objavljen u Historijskom zborniku LXIII (2010) 2: 618-620.
Projekt MZOS
HRV