Dubašnica Social Club of America Inc. (New York) - Galović, Tomislav (Array, 2013)
Otok Krk je poznat po brojnom iseljeništvu koje je svoj novi dom i zaposlenje pronašlo u Sjedinjenim Američkim Državama, napose u New Yorku i okolici. Proces iseljavanja s otoka započeo je još u 19. stoljeću iz ekonomskih i političkih razloga. Okvirno se procjenjuje da je do 50-ih godina prošlog stoljeća oko 640 krčkih obitelji emigriralo u SAD, ali taj je trend nastavljen i kasnije pa sporadično čak i u naše vrijeme. Među krčkim iseljenicima po broju prednjače Omišljani i Dubašljani1 pa je bilo razumljivo da su se oni s vremenom u novoj domovini počeli organizirati u zavičajna društva. Prvo su svi Krčani zajedno 1899. osnovali potporno društvo koje se od 1934. naziva Croatian Benevolent Society of st. Nicholas of Island Krk in New York, inc. (Hrvatsko dobrotvorno društvo sv. Nikole od otoka Krka u New Yorku udruženo). No započinju i osnivanja lokalnih društava pa tako 1940. Dubašljani u New Yorku utemeljuju svoje društvo pod imenom Dubašnica Social Club of America Inc. (Društveni klub Dubašnica u Americi).