Toma Arhiđakon i križarstvo - Gračanin, Hrvoje; Razum, Igor (2012)
U radu se razmatraju navodi o križarskim ratovima u Povijesti salonitanskih i splitskih prvosvećenika (Historia Salonitana) splitskoga arhiđakona Tome (1200.-1268.). Poglaviti cilj nije dati povijesno tumačenje i razjašnjenje podataka, nego analizirati način na koji Toma Arhiđakon gradi svoju naraciju, pojmovlje koje rabi u vezi s križarstvom, pozadinu njegove motivacije u opisivanju pojedinih događaja i koliko je u svom prikazu u suglasju s drugim onodobnim križarskim zapisivačima. Nakana je odrediti u kojoj je mjeri Toma bio prožet križarskim idejom i kako ju je doživljavao. Analizom je obuhvaćen i Tomin stav prema vojničkom redu vitezova templara, čiji je nastanak odraz križarskog duha Crkve na Zapadu.
Projekt MZOS
HRV