Prof.dr.sc. Mirjana Matijević Sokol – biobibliographica sexagenariae dicata - Botica, Ivan (Array, 2012)
Autori donose životopis i bibliografiju prof.dr.sc. Mirjane Matijević Sokol, redovite profesorice Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu njezina 60. rođendana. Sa sveučilišnom diplomom arheologa i latinista, odslušanim i položenim diferencijalnim ispitima studija povijesti te magistarskom i doktorskom diplomom povjesničara postupice je gradila svoj znanstvenoistraživački i nastavni put, najprije u Akademijinu Zavodu za povijesne znanosti, a potom na matičnom i na brojnim drugim fakultetima, nerijetko darujući svoje veliko znanje, mnoge ideje i dragocjeno vrijeme drugima. Mirjana Matijević Sokol omiljena je profesorica mnogobrojnih studentskih naraštaja, vrhunska stručnjakinja hrvatske medievistike i pomoćnih povijesnih znanosti. Iza nje je preko sto pedeset bibliografskih jedinica (knjige, zbornici, građa, rasprave, članci, ocjene i prikazi) te pedesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Njezini se znanstvenoistraživački rezultati mogu razvrstati u tri tematska područja: tradicionalne i ine pomoćne povijesne znanosti (diplomatika, paleografija, egdotika, heraldika, epigrafija), Toma Arhiđakon Splićanin i njegova Salonitanska povijest te miscellanea hrvatskoga srednjovjekovlja u cjelini.