Važnost profesionalne etike - Horvat, Aleksandra knjižničarka (2013)
Globalizacija i tehnologija svakodnevno utječu na društvo u kojemu živimo i mijenjaju ga na često nepredvidiv način. Društvo na te promjene pokušava odgovoriti stalnim preuređivanjem odnosno izradom i usvajanjem odgovarajućih pravnih propisa kojima utvrđuje načine ponašanja i poslovanja. No pravnim se propisima stvara samo okvir unutar kojega treba živjeti i raditi. Pripadnici profesija u svakodnevnom se životu i radu ravnaju prema profesionalnim vrijednostima obično iskazanim u etičkim kodeksima. Prihvaćanjem profesionalnih vrijednosti pripadnik profesije preuzima odgovornost za kvalitetno pružanje usluga. Profesionalna odgovornost knjižničara obuhvaća: a) osobnu odgovornost (rad na osobnom usavršavanju i postizanju kompetencija) ; b) odgovornost prema građi i korisnicima (pružanje najbolje moguće usluge, nepristranost u pružanju usluga ; transparentnost postupaka za korisnike, zaštita privatnosti korisnika, poštivanje prava stvaratelja) ; v) odgovornost prema kolegama i profesiji (promicanje struke, poštivanje kolega i odavanje priznanja za doprinos, poticanje kolega na poboljšanje kompetencija, suzdržavanje od ponašanja koje može narušiti ugled profesije) ; g) odgovornost prema društvu. Neprihvaćanje profesionalne odgovornosti ugrožava kvalitetu usluga koje profesija pruža i šteti svim ostalim članovima profesije. Zato je prijeko potrebno upoznati sve članove profesije s profesionalnim vrijednostima.
HRV