Toponim Gračenica u srednjem vijeku - Pisk, Silvija (2012)
Toponim Gračenica pisao se na petnaestak različitih načina u srednjovjekovnim dokumentima, a njime su se imenovali potoci, naselja, posjedi, utvrda i upravno područje. U historiografiji je tek naporima Marka Bedića srednjovjekovna Gračenica pravilno ubicirana, jer se godinama Gračenica pogrešno nazivala Garešnicom. Upravno područje Gračenica graničilo je s vlastelinstvom Moslavina te s Garićem. Na njemu se prema dostupnim izvorima nalazilo tridesetak posjeda i naselja. Crkva u Gračenici (vjerojatno Gornjoj) bila je posvećena sv. Nikoli, a u blizini se nalazio i sajmišni trg, a po svemu sudeći i utvrda Gračenica. Smještaj utvrde, crkve i trgovišta treba tražiti na području današnje Mikleuške. Donja Gračenica nalazila se blizu Lonje što sugerira njezin smještaj na šire područje današnje Donje Gračenice.
HRV