Prilog povijesti srednjovjekovnih pavlinskih samostana: prava i povlastice samostana Blažene Djevice Marije na Gariću (Moslavačka gora) - Pisk, Silvija (2011)
U radu su prikazane sačuvane povlastice te prava pavlinskog samostana BDM na Gariću. Povlasticama, koje su samostanu udijelili članovi vladarskih kuća, banovi, biskupi i pape, garićki su pavlini bili oslobođeni plaćanja različitih podavanja i jurisdikcije svjetovnog suda. Isto su tako dobili mogućnost konstantnih žalbi i brzog sudstva, ali i pravo davanja oprosta, kao i niz „gospodarskih“ privilegija. Najvjerojatnije je njihovo stjecanje ovisilo o umješnosti ličnosti priora ili vikara, njegovim vezama i poznanstvima, agilnosti, te svakako o funkciji i moći zaštitnika samostana. Također se poklanja pažnja pravu na oporučne legate i pogrebnu četvrtinu, te sukobima zbog istih. Isto se tako opisuju pojedini primjeri iz svakodnevice koji prikazuju kako su garićki pavlini stjecali i čuvali svoja prava i povlastice te koliko su pojedinci držali do pavlinskih privilegija.
HRV