Toponim Garić u povijesnim izvorima - Pisk, Silvija (2011)
Analizom srednjovjekovnih dokumenata ustanovljeno je da se toponim Garić pojavljuje se u izvorima prvi put 1163. Otad pa kroz cijelo srednjovjekovlje označuje nekoliko pojmova: mjesto, posjed, utvrdu, vodu (današnji potok Garešnica), planinu (danas Moslavačka gora), upravno područje te pavlinski samostan, a zapisan je u različitim oblicima (Garig, Garigh, Garyg, Garygh...). U većini izvora jasno je navedeno koji pojam označava, ali posebno u najranijim potrebno je naslućivati i odgonetati na koji se spomenuti pojam toponim Garić zapravo odnosi. Danas se toponim Garić gotovo isključivo povezuje samo uz utvrdu (tj. njezine ostatke iznad sela Podgarić), odnosno njegova se srednjovjekovna višeznačnost vremenom izgubila, zbog čega ponekad dolazi do zabuna u literaturi, npr. smještanja pavlinskog samostana BDM na Gariću direktno pod utvrdu Garić.
HRV