Prava djeteta između zaštite odraslih i djetetovog vlastitog mišljenja i djelovanja - Širanović, Ana (Array, 2011)
Konvencija o pravima djeteta nije nastala preko noći, ona je rezultat stoljetnoga promišljanja o djeci i njihovim pravima, kao i razvoja društva, pri čemu se pozicija djeteta mijenjala. Prava djeteta unutar Konvencije mogu se podijeliti na nekoliko načina, a najčešće se dijele na skrbna, zaštitna i prava sudjelovanja. Skrbna i zaštitna prava prvenstveno govore o ulozi odrasle osobe u skrbi za dijete i zaštiti djeteta od različitih štetnih utjecaja, dok prava sudjelovanja potvrđuju dijete kao osobu koja ima sposobnosti razmišljanja, propitivanja, donošenja zaključaka i samostalnog djelovanja. Ovo je pitanje i pedagoško pitanje jer se direktno dotiče pedagoške odgovornosti za dijete i njegovo odrastanje, stoga se u ovome radu problematizira nastojanje da se pronađe ravnoteža između prava djeteta na skrb i zaštitu djeteta i zahtjeva da se i djetetu omogući sloboda samostalnog djelovanja.